Relaţia de cuplu, un aliat sigur în gestionarea stresului

Relaţia de cuplu, un aliat sigur în gestionarea stresului

Ești în căutarea unor soluții pentru gestionarea stresului din viața ta? Unul dintre cei mai buni aliați pe care-i poți avea în lupta cu stresul este relația de cuplu. Cum? Prin gestionarea stresului în comun.

Psihologul elvețian Guy Bodennmann a introdus în psihologie noțiunea de stres diadic. Ce înseamnă asta?

Este acel eveniment stresant sau activator care întotdeauna afectează ambii parteneri, fie direct – când ambii se confruntă cu același stresor, sau elementul stresor se află în interiorul cuplului, fie indirect- când acesta se află în afara cuplului și reacția partenerului stresat afectează cuplul.

De ce este important acest concept? De ce cuplul ar trebui să fie conștient de această modalitate de gestionare a stresului?
În primul rând, pentru că puțini împărtășesc partenerului lor faptul că sunt stresați! Şi, dacă o fac, rămân la stadiul de declarație. Primești cartoful fierbinte. Şi…? Ce faci, unde îl pui, cum umbli cu el?

În al doilea rând, o gestionare în doi este mult mai eficientă, atât pentru ca problema partenerului să nu escaladeze în conflicte de cuplu, cât și pentru ca partenerul stresat să fie ajutat. El poate trece mult mai ușor peste problemă, poate lupta cu stresul mult mai ușor atunci când, nu numai că primește ajutor de la partenerul său, ci are parte chiar de ajutorul de care are nevoie!

Ce ne poate stresa?

Stresori externi:

• activatori ce țin de interacțiunea cuplului cu mediul social şi care pot afecta cuplul indirect:
– stresul la serviciu
–  stresul financiar
– probleme cu copiii
– probleme cu familia extinsă (frați, socrii, etc)
– probleme cu vecinii

Stresori interni:

• conflicte și tensiuni apărute din:

– obiective sau valori diferite ale partenerilor;

– nevoi diferite – de exemplu, unii simt nevoia să fie între oameni, să socializeze, în timp ce alții simt nevoia să fie singuri, doar cu familia; unii au nevoie de mai mult timp pentru somn, în timp ce partenerii lor au nevoie de mai puțin și se trezesc foarte devreme sau se culcă foarte târziu; unii au nevoie de mai multă activitate, alții nu, etc.

–  dorințe diferite – unii vor în concediu la mare, alții la munte; unii vor să trăiască liber, alții să fie organizați; unii își doresc câini, în timp ce partenerii lor s-ar putea să nu-și dorească;

– obiceiuri care pot deranja celălalt partener – petrecerea a prea mult timp pe Facebook sau pe internet, povestitul la telefon, ieșitul cu prietenii/ele, hainele aruncate la întâmplare prin casă, sau obsesia pentru curățenie etc.

– lipsa compatibilității dintre parteneri – în foarte multe subiecte nu reușesc să ajungă la un consens, nu se aseamănă.

• îngrijorări, temeri ale unui partener pentru sănătatea sau starea de bine a celuilalt.

Gestionarea stresului diadic se referă la metoda prin care un partener comunică celuilalt faptul că este stresat (verbal sau nonverbal), iar acesta răspunde prin unul din cele trei moduri:

– Devine și el stresat
– Ignoră semnalele primite
– Începe să gestioneze pozitiv sau negativ stresul intrat în cuplu

Gestionarea pozitivă poate fi de trei feluri:

1. comportament suportiv – îl ajuți la îndeplinirea sarcinilor, dai sfaturi practice, oferi înțelegere. De exemplu, când Laura, una din clientele mele, trece printr-o perioadă stresantă sau lucrează la un proiect mai complicat, Mihai, soțul ei, îi pregăteşte cina şi o aşteaptă cu masa pusă, seara, când vine acasă. El nu obișnuiește să gătească, dar face o salată şi niște sandwich-uri, ca să o scutească de aceste obligații.

2. gestionare comună – rezolvați problemele împreună, căutați informații care să vă ajute să depășiți problema. Aici vă pot da exemplul Mariei și al lui Sergiu: când el este foarte stresat, discută despre problemele care-l macină, caută împreună soluții, încearcă să facă lucruri care-i relaxează: se plimbă, își vizitează prietenii, etc.

3. gestionare delegată – partenerul îți spune că este stresat și îți cere ajutorul, iar tu îi preiei din sarcini, sau chiar încerci să rezolvi problema. De exemplu, de fiecare dată când Steliana are un proiect greu la firmă, îl roagă pe soţul ei să le spună el copiilor povestea de seară, timp în care ea face o baie lungă și își planifică a doua zi.

Gestionarea negativă – îl faci pe partener să creadă că îl ajuți, îl ironizezi, dai dovadă de lipsă de interes sau sarcasm, minimizezi stresul perceput de partener, te distanțezi față de partener, etc.

Partenerii aleg unul din aceste moduri, în funcție de felul lor de a fi, de modul cum este gestionată relația, sau în funcție de specificitatea situației care provoacă stresul.

În următorul articol voi veni cu câteva sfaturi despre cum putem face față stresului în cuplu. Până atunci, puteți urmări pe youtube înregistrarea webinarului ”Gestionarea în Cuplu a Stresului”: https://goo.gl/azVrCa. Pentru feedback legat de exercițiile propuse în cadrul webinarului, dar și pentru alte comentarii, sugestii și întrebări, îmi poți scrie pe e-mail: lcc@loanacomsa.ro

Sursa foto: http://goo.gl/W5YiDo

logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.