Cum sa gestionezi stresul in familia ta

Cum sa gestionezi stresul in familia ta?

A avea grijă de familie este pe cât de plin de satisfacții, pe atât de dificil, chiar și într-un climat social și economic sănătos și echilibrat. Timpurile pline de stres pe care le trăim sunt cu atât mai provocatoare.
Responsabilitățile pe care le avem în familie sunt percepute ca o sursă majoră de stres. Mai grav este că acest nivel de stres al părinților este puternic resimțit de copii, iar efectele se văd. Comportamentele nesănătoase ale părinților, folosite în lupta cu stresul sunt preluate de copiii lor. De exemplu, copiii ai căror părinți folosesc mâncarea ca sursă de confort, devenind obezi, vor fi și ei la rândul lor obezi, preluând același mecanism de luptă împotriva stresului. Copiii fumătorilor, de regulă, devin fumători și exemplele pot continua.

Ce ai de făcut în lupta cu stresul?

1.  Evaluează-ți stilul de viață. În calitate de părinte este important să modelezi un stil de viață sănătos pentru copilul tău. Copiii sunt mai predispuși către comportamente sănătoase și mai puțin în a asocia stresul cu cele nesănătoase dacă toată familia are un trai și tehnici corecte de management al stresului. Deci întrebă-te: Cum răspund la stres? Am cumva obiceiul de a recurge la mâncatul excesiv? Obișnuiesc să am alte comportamente nesănătoase când mă simt stresat? În ce mod aș putea să îmi îmbunătățesc metoda de a face față stresului.

2. Vorbește despre asta. Dacă observi la copiii tăi că sunt îngrijorați sau stresați, întreabă-i la ce se gândesc, ce probleme au. Conversațiile regulate pot ajuta familia să înțeleagă și să gestioneze mai bine stresul trăit de copiii lor. Comunicarea deficitară între părinți și copii este asociată cu decizii proaste luate de copii și adolescenți. Vorbind cu copilul tău și promovând în familie comunicarea deschisă și rezolvarea de probleme este la fel de importantă ca și a mânca sănătos, a dormi suficient sau a face mișcare.

3. Clădește un mediu sănătos. Căminul tău, zona de lucru și mediul social îți influențează comportamentul. Modificarea mediului poate atenua stresul resimțit. De exemplu, a fi ordine te poate ajuta să te calmezi. Un mediu dezordonat și murdar accentuează senzația de disconfort și tensiune. Uită-te prin casă sau chiar în mașină și întreabă-te: Transmite acest spațiu claritate și relaxare? A ordona spațiul căminului vostru e ceva ce tu și membrii familiei tale puteți controla. Învață-i pe copiii tăi să se focuseze pe elementele pe care le pot controla atunci când se simt stresați.

4. Pune accentul pe tine. Când tu și familia ta experiențiati stres, fă o alegere conștientă de a avea grijă de tine. Ia-ți doza necesară de nutrienți, activitate fizică și dormit. Când te simți copleșit e ușor să cazi în spirală: să mănânci nesănătos, să te scufunzi în activități sedentare gen: stat pe facebook, uitat la televizor, jucat pe calculator și dormitul insuficient. Părinții au o influență fantastică în alegerile alimentare ale copiilor lor. O cină sănătoasă urmată de o activitate cu familia cum ar fi mersul pe bicicletă, o plimbare și un somn bun poate face foarte mult în gestionarea și reducerea efectelor negative ale stresului.

5. Schimbă pe rând câte un obicei – O dată ce ai identificat ceea ce trebuie schimbat în comportamentele familiei tale, de exemplu a mânca mai sănătos, a face mai multă mișcare, a dormi mai mult sau a petrece mai mult timp împreună, simți nevoia și dorința să le faci pe toate deodată. Dar pentru că tu deja ai multe responsabilități și motive de stres, a face toate aceste schimbări deodată poate fi copleșitor. A schimba comportamentele ia timp și e mai bine să le faci pe rând. Făcând asta, tu și familia ta ai mai multe șanse de a avea succes și asta vă va încuraja să continuați să mai faceți și alte schimbări.

În concluzie, un stil de viață sănătos, o bună comunicare, un spațiu ordonat și organizat, grija față de tine și copiii tăi și schimbarea obiceiurilor nesănătoase te vor ajuta să gestionezi și să reduci efectele negative ale situațiilor stresante din familia ta.

În următorul articol vei afla cum să gestionezi corect stresul la serviciu. Totodată, poți urmări înregistrarea webinarului ”Managementul Stresului” din 22 octombrie.

Sursa foto: http://bit.ly/1S5UFR6

 Video Webinar Managementul Stresului  

logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.