Are sens sa mancam atunci cand vrem sa ne simtim mai bine

Are sens sa mancam atunci cand vrem sa ne simtim mai bine?

Atunci când ne simțim deprimați suntem tentați să mâncăm anumite alimente care să ne facă să ne simțim mai bine, așa-numitele “comfort food”. Are sens? Au vreun efect asupra stării noastre de deprimare? Ne vor ajuta să ne simțim mai bine?

Trebuie să vă dau o veste proastă: rezultatele studiului realizat de Traci Mann, profesor la Universitatea din Minnesota, spun că NU! Subiecții care au participat la studiu s-au simțit mai bine indiferent dacă au mâncat alimentele considerate “comfort food” (înghețată, ciocolată, supă de pui), alte alimente sau chiar nimic. Deci, dacă ne simțim mai bine, nu se întamplă datorită a ceea ce mâncăm.

Efectul lor psihologic este prea mic pentru a fi luat în calcul. Deci, nu mai putem folosi starea noastră proastă ca scuză pentru a mânca aceste alimente. Nimeni nu zice că sunt rele, atâta timp cât nu ai o problemă de greutate, dar dacă o ai, ar fi mai bine să te abții de la astfel de “tratamente”. Dacă simți nevoia să mănânci ceva atunci când ești supărat, înseamnă doar că folosești o metodă greșită de reglare emoțională.

Ce poți face în situația asta?

  • Să reevaluezi situația – poate nu e așa de rău
  • Să îți distragi atenția – sună o prietenă, fă o baie aromată și fierbinte etc.
  • Dacă știi că o anumită situație te întristează, evit-o!
  • Dacă nu poți face nimic din cele menționate mai sus, acceptă situația așa cum este și apelează la un psiholog.

Rolul ședințelor de consiliere psihologică este de a învăța mai multe metode de a nu mai mânca emoțional, de a-ți rezolva altfel problemele, de a-ți scadea intensitatea emotiilor astfel incat sa le faci mai usor fata.

logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.