Gestionarea stresului in familie
Ingrijirea familiei este pe cat de plina de satisfactii pe atat de dificil chiar si intr-un climat socio-economic sanatos si echilibrat. Timpurile pe care le traim, pline de stres sunt cu atat mai provocatoare! Responsabilitatile pe care le avem in familie sunt raportate ca o sursa majora de stres.
Mai grav e, ca acest nivel de stres al parintilor este puternic resimtit de copii. Efectele se vad! Si comportamentele nesanatoase ale parintilor, folosite in lupta cu stresul sunt preluate de copiii lor. De exemplu, copiii ai caror parinti se folosesc de mancare ca sursa de comfort devenind obezi, vor fi si ei, la randul lor obezi preluand acelasi mecanism de lupta impotriva stresului. Copiii fumatorilor, de regula, devin fumatori. Si exemplele pot continua…
Pasii necesari pentru gestionarea stresului in familie
Identifica situatia sau evenimentul care il consideri stresant si fata de care te simti depasit din punct de vedere al capacitatii tale de a-i face fata. De exemplu:
- Aspecte legate de relatia de cuplu
- Probleme cu familia extinsa
- Probleme legate de copii
- Probleme de sanatate
… si urmeaza una sau mai multe din strategiile de management al stresului de mai jos:
- Evalueaza-ti stilul de viata – ca parinte e important sa modelezi un stil de viata sanatos pentru copilul tau. Copiii sunt mai predispusi catre comportamente sanatoase si mai putin in a asocia stresul cu cele nesanatoase daca toata familia are un trai si tehnici corecte de management al stresului. Deci intreba-te: Cum raspund la stres? Am cumva obiceiul de a recurge la mancatul excesiv? Fac alte comportamente nesanatoase cand ma simt stresat? In ce mod as putea sa imi imbunatatesc metoda de a face fata stresului?
- Vorbeste despre asta – daca observi la copii tai ca sunt ingrijorati sau stresati, intreaba-i la ce se gandesc, ce probleme au. Conversatiile regulate pot ajuta familia sa inteleaga si sa gestioneze mai bine stresul experientiat de copiii lor. Nivelurile scazute ale comunicarii parinti –copii sunt asociate cu decizii proaste luate de copii si adolescenti. La fel si cu partenerul tau – identifica ceea ce il streseaza si ofera ajutor. Dar si in ceea ce te priveste pe tine – comunica la randul tau si cere ajutor! A gestiona stresul in cuplu, ca si echipa e foarte important. Te poti folosi de relatia ta ca de un aliat de nadejde! A vorbi cu copilul tau si a promova in familie comunicarea deschisa si rezolvarea de probleme este la fel de important ca si a manca sanatos, a dormi suficient sau a face miscare.
- Cladeste un mediu sanatos – Caminul tau, zona de lucru si mediul social iti influenteaza comportamentul. Modificarea mediului poate atenua stresul resimtit. De exemplu, a fi ordine te poate ajuta sa te calmezi. Un mediu dezordonat si murdar accentueaza senzatia de discomfort si tensiune. Uita-te prin casa sau chiar in masina si intreaba-te – transmite acest spatiu claritate si relaxare? A ordona spatiul caminului vostru e ceva ce tu si membrii familiei tale puteti controla si ii invata pe copiii tai sa se focuseze pe elementele pe care le pot controla atunci cand se simt stresati.
- Pune accentul pe tine – Corelatia intre sanatate, obezitate si alegeri nesanatoase este puternica. Cand tu si familia ta experientiati stres, fa o alegere constienta de a avea grija de tine. Ia-ti doza necesara de nutrienti, activitate fizica si dormit. Cand te simti coplesita e usor sa cazi in spirala: mancat nesanatos, scufundarea in activitati sedentare gen: stat pe facebook, uitat la televizor, jucat pe calculator si dormitul insuficient. Parintii au o influenta fantastica in alegerile alimentare ale copiilor lor. O cina sanatoasa urmata de o activitate cu familia gen mers pe bicicleta, o plimbare si un somn bun poate face foarte mult in gestionarea si reducerea efectelor negative ale stresului.
- Schimba pe rand cate un obicei – O data ce ai identificat ceea ce trebuie schimbat in comportamentele familiei tale ca de exemplu a manca mai sanatos, a face mai multa miscare, a dormi mai mult sau a petrece mai mult timp impreuna, simti nevoia si dorinta sa le faci deodata, pe toate. Dar pentru ca tu deja ai multe responsabilitati si motive de stres, a face toate aceste schimbari deodata poate fi coplesitor. A schimba comportamentele ia timp si e mai bine sa le faci pe rand. Facand asta, tu si familia ta ai mai multe sanse de a avea succes si asta va va incuraja sa continuati sa mai faceti si alte schimbari.
Incearca sa folosesti si sa pui in practica sfaturile de mai sus pentru a nu permite consecintelor nefaste ale stresului sa-ti afecteze sănătatea, iar daca nu sti de unde sa incepi sau te-ai impotmolit nu ezita sa ceri ajutor …