Ce este stresul?
Stresul ne afecteaza viața noastră de zi cu zi. În familie sau la serviciu suntem expuși permanent la stres. Percem o amenințare și ne simțim stresați atunci când considerăm că a apărut un dezechilibru între cerințele din mediu și capacitatea noastră de răspuns sau când există discrepanță între starea actuală și cea dorită de noi.
Viata foarte agitata si provocatoare din zilele noastre ne solicita resursele la maxim. Acasa trebuie sa gestionam relatia de cuplu, sa avem grija de copii, sa nu neglijam parintii, iar la seviciu sarciniile sunt din ce in ce mai provocatoare.
Toate astea ne solicita si de cele mai multe ori ne creeaza o stare puternica de disconfort (anxietate, depresie, tensiune, tahicardii, blocaje, insomnii) reducand si mai mult resursele noastre atat de pretioase. Ca urmare, majoritatea oamenilor se angajeaza in comportamente nesanatoase in speranta detensionarii si reducerii stresului. O parte apeleaza la mancare, fumat, chiar la alcool si droguri, altii renunta la miscare.
Există soluții, atât în familie cât și la serviciu!
Din pacate, aceste comportamente nu rezolva problemele, ci dimpotriva ele nu fac altceva decat sa creasca riscul de a avea probleme de sanatate (colesterol, hipertensiune, obezitate).
Atat in familie cat si la serviciu exista solutii, descrise in pagina “Care este raspunsul nostru la stres?”, care sa te ajute sa treci peste situatiile dificile fara sa-ti distrugi sanatatea deja subrezita de stres.
Incercati sa folositi si sa puneti in practica sfaturile pentru un bun management al stresului in familie si la serviciu, iar daca nu stiti de unde sa incepeti sau v-ati impotmolit nu ezitati sa imi cereti ajutorul …
Psiholog Loana Comsa – 0729400122 / lcc@loanacomsa.ro
Definitii stres:
Wikipedia
Dexonline
Lazarus şi Folkman
Eustres si Distres
Eustres – cel bun, ne ajută să evoluăm, să facem față provocărilor, fiind o stimulare optimă. Ne provoacă organismul să producă adrenalina care ne va ajuta să ducem sarcinile la bun sfârșit, să ne finalizăm proiectele, să ne crească capacitatea de rezolvare de probleme și performanța.
Distres – cel rău, îl simțim ca o solicitare copleșitoare, ca o supraîncărcare. Când este cronic, adică constant și persistă pe o anumită perioadă de timp, poate fi debilitant și copleșitor. Acesta poate afecta starea noastră de bine, atât fizică cât și psihică.