V-am prezentat într-un articol anterior câteva soluții pentru gestionarea în cuplu a stresului. Sper că le-ați pus în aplicare, iar astăzi vin cu 3 elemente noi, foarte importante în acest proces: loialitate, echitate și limite.
Pentru ca acest mod diadic, comun, de a gestiona stresul să aibă efect, este foarte important ca în cuplu să existe un consens clar în ceea ce privește loialitatea și echitatea, altfel va exista un dezechilibru care poate duce la dependendență, resentimente sau dominanță. Adică, pentru ca partenerul tău să se poată deschide emoțional, trebuie să se simtă în siguranță lângă tine și viceversa – ca să îi poți împărtăși problemele cu care te confrunți și să-i ceri ajutorul, ai nevoie încredere.
Granițele relației sunt, de asemenea, importante în a ajuta cuplul să stabiliească prioritatea relației și ca partenerii să fie pe primul loc unul pentru celălalt, să constituie suportul de bază reciproc. Totodată, trebuie să facem diferența între a oferi sincer suportul partenerului sau a dori să creăm dependență, a ne face că îl ajutăm sau a da un ajutor de care nu este nevoie.
Acest mod de a gestiona în cuplu stresul este un fel de a da și a primi și este obligatoriu ca partenerii să își deschidă sufletul și să investească în toate cele trei forme ale acestui tip de management: suportiv, în comun sau delegat, menționate în acest articol.
Din studiile psihologului american John Gottman reiese că din totalul de timp alocat discuțiilor în contradictoriu pe care un cuplu le are, 69% se discută despre probleme perpetue, care nu au rezolvare și doar 31% din discuții implică rezolvarea funcțională de probleme. Aceste subiecte nerezolvabile sunt de obicei legate de diferențele fundamentale între parteneri (de personalitate, de nevoi).
Obiectivul, chiar și în terapia de cuplu, nu este de a rezolva aceste probleme, ci de a ajunge la posibilitatea dialogării despre ele fără a te certa, de a crea un dialog care să includă acceptarea problemelor, comunicarea acestei acceptări, dar și afecțiune, umor. Dialogul trebuie să inspire stare de bine, altfel, se creează blocaje și acestea duc întotdeauna la stres.
Auzim de multe ori, fie în media sau în conversațiile prietenilor, mai în glumă, mai în serios, că relația de cuplu este o bătălie. Sfatul pe care îl dau întotdeauna clienților mei este să considere cuplul ca pe un parteneriat, o uniune între două ființe care se iubesc, se respectă și se apreciază, iar baza acestei uniuni să fie prietenia.
Sursa foto: http://goo.gl/GGqoSo
No Comments