Așa cum descrie psihologul american John Gottman în cartea lui “Șapte principii care fac o căsnicie să meargă”, ce e de făcut ca să ai o relație fericită, este surprinzător de simplu. Cuplurile care au un mariaj fericit nu sunt nici mai deștepte, nici mai bogate sau mai abile din punct de vedere psihologic. În timp, acestea au ajuns la etapa în care reușesc să oprească gândurile și sentimentele negative pe care le au despre ei (pe care toate cuplurile le au) și să nu le copleșească pe cele pozitive. Potrivit lui Gottman, au parte de o căsnicie inteligentă emoțional.
Cu cât este mai inteligent emoțional un cuplu, cu atât vor fi mai capabili partenerii să se înțeleagă și să se respecte, iar mariajul acestora, poate dura, cu adevărat, fericit până la adânci bătrâneți.
Inteligența emoțională în cuplu se învață și poate ține soții departe de un divorț. Unul dintre cele mai triste motive din care moare un mariaj este faptul că niciunul dintre soți nu își dă seama de valoarea celuilalt decât atunci când este prea târziu. Aceștia realizează cât de mult au pierdut doar după ce actele s-au semnat, bunurile s-au împărțit, iar fiecare trăiește separat.
Multe persoane consideră că un mariaj bun trebuie să vină de la sine, fără să țină cont de nevoile partenerilor și fără să le ofere respectul de care au nevoie. Nu există inteligență emoțională dacă emoțiile, trăirile unei persoane nu sunt comunicate partenerului și înțelese de acesta.
Căsătoriile fericite nu sunt parteneriate perfecte. Partenerii care se declară foarte mulțumiți unul de altul pot avea diferențe semnificative în temperament, interese și valori familiale. Conflictele pot fi ceva frecvent. Se ceartă din motive identice cu cele ale cuplurilor nefericite: bani, job, copii, sex, socri. Diferit însă, este modul prin care depășesc aceste dificultăți, păstrându-și mariajul fericit și stabil. Căsătoriile fericite se bazează pe o profundă prietenie, respect mutual și plăcerea de a fi în compania celuilalt. Pentru aceasta partenerii trebuie să fie ași în a cunoaște ceea ce-i place partenerului, ceea ce urăște, capriciile, temerile, visele și speranțele sale. Totodată, aceștia ar trebui să își exprime afecțiunea nu doar prin lucruri mari, ci și prin micile gesturi de zi cu zi.
Prietenia întreține flacăra iubirii! De ce? Pentru că oferă cea mai buna protecție împotriva sentimentului de adversitate față de partener. Menținându-și prietenia puternică, cu toate neînțelegerile și dezacordurile vieții de cuplu, partenerii vor avea parte de un excedent de emoții pozitive. Aceasta înseamnă că sentimentele pozitive legate de relația acestora sunt atât de puternice încât tind să suprime emoțiile negative. Astfel, este nevoie de un conflict foarte mare ca să își piarda echilibrul din cuplu. Pozitivitatea îi va face pe parteneri să își asume lucruri pozitive despre viața lor împreună și să își ofere unul altuia prezumția de nevinovăție.
Un mod de a privi acest excedent de emoții pozitive este similar cu acel nivel de greutate la care organismul tinde să se întoarcă atunci cand ții diete. Grație homeostaziei, indiferent dacă ții o dieta mai mult sau mai puțin drastică, organismul are tendința de a reveni la greutatea inițială. Doar după ce ești consecvent și ai un nou grad de activitate fizică sau cantitate de mâncare ingerată, corpul tău învață noul nivel și se raportează la el. Și în căsnicie, nivelul de pozitivitate sau negativitate operează similar. O data ce mariajul tău este setat la un anumit grad de pozitivitate, va fi nevoie de multă, multă negativitate ca sa distrugă acest nivel.
Funcționează la fel și în cazul în care ai excedent de negativitate. Poți face din când în când gesturi frumoase pentru partener, puteți trăi emoții pozitive, dar în scurt timp, relația va ajunge la nivelul obișnuit de negativitate. De-a lungul timpului, furia, iritarea și resentimentele pot distruge relația de prietenie dintre parteneri. Aceasta devine ceva abstract, despre care partenerii mai vorbesc din când în când, dar care nu mai face parte din realitatea lor de zi cu zi. Astfel, se instalează un excedent de negativitate. Orice gest, cuvânt spus pe un ton neutru, poate fi interpretat negativ.
Prietenia și excedentul de pozitivitate nu sunt posibile fără inteligență emoțională și o bună comunicare.
No Comments