Ți s-a întâmplat ca, în dorința de a salva relația, să vrei să te RE-îndrăgostești de omul pe care l-ai iubit cu siguranță la început? Și, cum faci asta, cum reînvii sentimentele acelea?
Poate vi se pare un subiect controversat, dar vă asigur că sunt situații de care se lovesc unele persoane care vin la cabinetul meu. Sigur, cel mai simplu și la îndemână sfat ar fi să își caute alt partener, căci, vorba aceea, ”dragoste cu de-a sila, nu se poate”.
Dar ce facem atunci când situația este mult mai complexă? Când sunt copii la mijloc, când partenerii au o anumită vârstă, când sunt și alte aspecte implicate, sau pur și simplu ți se pare „candidatul” ideal (“e bun, sensibil, mă iubește”). Ce ar trebui să facă aceste persoane care sunt împinse de cele mai bune intenții? Unii poate sunt tentați să le critice, alții să le spună că așa ceva nu se poate, dar, ca psiholog, trebuie să le ajuți, e datoria ta. Ele vin să primească ajutor. Poate ești și tu printre ele sau știi pe cineva care trece prin așa ceva.
De altfel, eu cred sincer că niciodată nu poți spune „e gata, nu se mai poate face nimic” dacă există disponibilitate din ambele părți ale unui cuplu. Ceea ce se poate face, realist, este să îți crești satisfacția în cuplu în contextul în care te afli. Dacă te vei și reîndrăgosti, va fi ca într-o promoție de 2 în 1 :). Va fi un dar de care să te bucuri.
Dar să vedem ce e de făcut pas cu pas…
În primul rând, este nevoie de un pic de analiză, apoi de acțiune.
1. Verifică dacă aveți valori comune!
Care sunt acelea? Ar putea fi religia, modul în care vă educați copiii, convingerile politice, prioritățile în viață, etc. Ne plac oamenii care au aceeași atitudine față de lucrurile importante pentru noi! Odată identificate, aceste similarități trebuie să rămână active în atenția voastră.
2. Care sunt punctele forte ale partenerului tău? Care sunt calitățile lui?
În cazul în care cauți dragostea pierdută, este important să îți aduci aminte ce ți-a plăcut cândva la el. Mai sunt acele calități prezente și azi? Ce anume admiri la omul de lângă tine? Dacă pornești cu inima deschisă și fără filtre negative, sunt convinsă că sunt multe de admirat la partenerul tău. Ca și în cazul valorilor comune, calitățile trebuie să fie constant prezente în mintea voastră.
3. Focusați-vă pe ideea de parteneriat!
Dacă ați pornit la drum împreună, înseamnă că sunteți un cuplu. Sunteți voi doi și restul lumii. Creați cultura voastră: melodia voastră, localul preferat, modul în care faceți ceva anume: cum alegeți destinația pentru concediu, cum petreceți sărbătorile, etc. Construiți ideea de NOI.
4. Partenerul tău nu este un adversar!
Este iubitul tău, ocrotitorul tău, prietenul tău cel mai bun. Fii deschisă la ideea de prietenie. Împărtășește-i lucrurile care îți plac, ce ți s-a întâmplat bine sau rău. Introdu-l în lumea ta. La fel și invers. Intră în lumea lui, încearcă să afli prin ce trece, cu ce se confruntă în fiecare zi. Construiește prietenia dintre voi doi!
5. Uneori le place să fie provocați!
Siguranța și stabilitatea nu sunt un bun afrodisiac în relație. Dacă partenerul tău este acolo pentru tine orice ar fi, iar relația voastră este definiția rutinei, te poți considera provocată, îți arunc mănușa! : )
Schimbă aceste aspecte din viața ta și construiește-ți relația pe alte baze. Mai mult decât atât, nu te culca pe lauri – stabilitatea și siguranța în relație sunt ca fata morgana… Niciodată nu poți avea certitudinea acestora în relația ta! Singurul lucru pe care te poți baza este momentul actual. Comportă-te ca și cum ai avea doar prezentul! Vei construi astfel o relație mult mai solidă și mai plină de satisfacție decât dacă ai fi sigură pe tot ce ai.
6. Analizează ce nevoi profunde îți satisface partenerul tău!
De ce dorești să rămâi cu el? De ce este importantă pentru tine relația aceasta? Deja cred că știi ce ai de făcut: păstrează răspunsul la aceste întrebări activ în mintea ta!
Sursa foto: http://goo.gl/Vy2e0C
No Comments