Vin sarbatorile

Vin sarbatorile! Ce nasol!

Zilele astea am auzit in jurul meu: Off! Vin sarbatorile! Ce nasol! E cea mai grea perioada pentru mine!
Si plangerile continua: E perioada in care imi dau seama cate trebuia sa fac anul asta si nu am facut! Imi dau seama ce nasol e sa fii singur atunci cand trebuie sa fii cu familia, prietenii! Imi dau seama ca sunt foarte departe de ceea ce trebuie sa fiu! Nu suport sa sarbatoresc Craciunul langa partenerul cu care nu ma mai inteleg! Sau sa inchin pentru multi ani impreuna cu un om care a ajuns sa imi fie strain! Nu pot sa vad cum au trecut anii! Ma simt batrana!

Va recunoasteti careva in afirmatiile astea? Vi le spuneti si voi? Sigur, nu e veselie sa tragi linie si sa vezi ca nu ai atins obiectivele propuse, sau sa vezi ca tu nu ai o familie numeroasa ca si in reclama la o anumita bautura adusa de mos. Ne-am dori cu totii sa petrecem Craciunul langa omul iubit sau sa ne sarbatorim succesele langa rudele noastre. Ne-ar place chiar si sa stea timpul in loc! Dar cat de rationale sunt aceste dorinte? Doar pentru ca ni le dorim trebuie sa se si intample? Exista o lege a naturii care sa ne spuna ca de Craciun trebuie sa stea un minim de oameni la masa, sau ca sunt zile care trebuie sa le petrecem doar cu cei pe care-i iubim? Ne ajuta cu ceva sa gandim astfel? E logic sa ne gandim ca la finele fiecarui an trebuie sa ne fi realizat toate planurile propuse pentru anul acela?

Depresia sau furia provocata de astfel de evaluari ating uneori intensitati mari care ne duc la niste comportamente pe care ulterior le regretam. Si totusi, cum am putea evalua situatia de anul acesta astfel incat sa nu ne mai simtim furiosi sau deprimati, ci poate frustrati sau tristi. Sa ne scada intensitatea emotiilor astfel incat sa putem judeca la rece care e problema noastra si care ne sunt solutiile. Sa simtim doar atata intensitate a emotiilor negative cat sa ne dea un imbold. Acela de a schimba ceva. Varianta alternativa rationala ar fi aceea, ca ne-am fi dorit ca lucrurile sa stea altfel, ar fi fost frumos sa avem pe cineva drag langa noi de sarbatori, dar acceptam ca uneori viata nu e asa cum ne-o dorim sa fie, uneori e frumoasa, alteori grea si ca, sunt momente cand asta chiar nu depinde numai de noi. Faptul ca acum lucrurile nu stau asa cum am dori, nu inseamna ca intreaga noastra viata e rea! Si pentru ca ne dorim ca lucrurile sa stea altfel anul viitor, sa profitam de zilele libere si sa ne inchipuim cum am dori ca lucrurile sa fie si ce avem de facut pentru asta, cu pasi mici si realisti, ca sa ajungem acolo!
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.