Cu siguranță ți s-a întâmplat să auzi: ”Nu voi reuși!”, ”De ce mi s-a întâmplat tocmai mie?”,”Nu vom ajunge la timp!”,”Sigur voi avea parte de eșec”, ”Vei vedea că se va întâmpla ceva rău” etc. Suntem deseori înconjurați de oameni negativiști. Ei trăiesc cu negația și se complac în lumea lor. Totodată, aceștia sunt o adevărată provocare pentru oamenii care încearcă să rămână pozitivi și motivați în preajma lor. De aceea, este foarte important să înveți să faci față negativismului ca să nu te molipsești.
Există studii care demonstrează legătura dintre emoțiile negative și problemele medicale cum ar fi: hipertensiunea, declinul sistemului imunitar, bolile cardiovasculare, problemele digestive, infecțiile sau scurtarea speranței de viață. Negativitatea duce și la probleme psihologice: depresie, anxietate, stres. A gândi negativ te face mai puțin rezilient emoțional în situații complicate.
Pe de altă parte, gândirea pozitivă este strâns legată de succes, sănătate și o mai mare satisfacție în relația de cuplu.
De cele mai multe ori când o persoană gândește negativ sau este pesimistă, e din cauza educației pe care a primit-o. Dacă atunci când erai copil ai observat că persoanele importante din viața ta gestionează orice situație cu negativism, înveți că astfel funcționează lucrurile.
Mai târziu, în calitate de adult, lucrurile se schimbă, modul în care înțelegi problemele cu care te confrunți este acum altul și îți dorești să gândești pozitiv. Ai obosit să te tot îngrijorezi, să nu te mai bucuri de nimic. Vrei să îți schimbi modul de a gestiona situațiile, vrei să râzi din orice, vrei să nu mai iei lucrurile atât de în serios, vrei să nu îți mai fie frică și de umbra ta. Cel mai simplu sfat ar fi să gândești pozitiv!
Dar ce faci atunci când ai lângă tine persoane atât de focusate pe lucruri negative, încât te contaminează?
Am întâlnit cazuri în care o persoană ce nu obișnuiește să gândească pesimist, suferă din cauza partenerului care este foarte negativist. Se simte nefericită și nu mai poate să-i țină piept prin exemple și argumente pozitive.
Din punct de vedere evoluționist, suntem setați să identificăm negativismul, să fim vigilenți și să putem reacționa ca atare. Și atunci, oricât de bine intenționați am fi, cădem în plasa interlocutorului nostru care veșnic se plânge de viața lui, de locul de muncă, de vecini, de partener sau de fiecare zi în parte.
Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să nu te molipsești de negativismul oamenilor din jurul tău:
Nu încerca să-i schimbi sau să le dai argumente contra – nu vei face altceva decât să-i întărâți. Încearcă pe cât poți să reduci interacțiunea și când discuți cu ei, caută subiecte pozitive, astfel încât să nu găsească motive de care se pot plânge.
- Fii focusată pe binele din viața ta, pe ce ești recunoscătoare. Încetul cu încetul îți calibrezi gândirea pe pozitiv și vei fi mult mai rezistentă la plângerile lor.
- Nu uita că negativismul se molipsește! Dacă simți că gândești negativ, întreabă-te cu cine ai povestit în ultima vreme, sub influența cui ești? Și fii convinsă că nu are nici o legătură cu viața ta.
- Dacă nimic nu funcționează, nu ezita să le spui modul în care te afectează stilul lor de a interacționa și că ți-ai dori ca ei să țină cont de asta.
În schimb, în cazul în care partenerul tău este ultra-negativist și modul lui de a aborda lucrurile vă afectează viața de cuplu și seninătatea vieții de zi cu zi, încearcă să te gândești cum a fost el la început. A fost la fel? Cum reacționai atunci? Te amuzai, râdeați împreună despre previziunile lui apocaliptice? Puteați astfel trece peste asta și readuceați pozitivismul în relație? Dar dacă nu a fost la fel? Dacă a fost un optimist, ce anume l-a schimbat? Ce a trecut prin viața voastră de l-a facut cine e acum?
Încercați împreună să identificați și să fiți conștienți de aceste lucruri. Realizați împreună, ca și cuplu, cât de mult rău vă face o gândire negativă și ce mult bine ar aduce o schimbare a focusului spre pozitiv. Încercați să identificați pornirile lui, interpretările negative și cât sunt ele de departe de realitate sau măcar neargumentate. Necesită efort, dar merită!
No Comments