Cum sa gestionezi stresul la serviciu

Cum sa gestionezi stresul la serviciu

Oricine a lucrat vreodată a simțit într-un fel sau altul presiunea stresului legat de muncă. Orice activitate poate avea elemente de stres oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce faci. Pe termen scurt, poți simți presiunea unui deadline sau a unor sarcini dificile, dar când stresul de la muncă este cronic, el devine copleșitor și dăunător sănătății fizice și psihice. Din păcate, acest tip de stres este tot mai des întâlnit în ultimul timp.

Care sunt sursele de stres la serviciu?

• Salarii mici • Supraîncărcare cu sarcini • Mici șanse de evoluție sau avansare • Sarcinile nu sunt suficient de provocatoare sau de captivante • Lipsa suportului social • Lipsa controlului asupra decizilor pe care trebuie să le iei • Conflictul de rol, expectanțe neclare ale performanței

Din păcate, nu poți evita întotdeauna tensiunile care apar la serviciu. Ceea ce poți face însă este să urmărești acești pași de gestionare a stresului:

a. Identifică-ți stresorii. Ține un jurnal timp de o săptămână sau două pentru a identifica ce situații îți creează mai mult stres și cum răspunzi la ele. Notează-ți gândurile, sentimentele și informațiile despre mediu, incluzând persoanele și circumstanțele implicate și cum ai reacționat. Ai ridicat tonul? Ai ronțăit ceva? Ai făcut o plimbare? Astfel poți identifica dacă sunt tipare ale elementelor de stres și modul în care reacționezi la ele.

b. Dezvoltă moduri sănătoase/adaptative de a reacționa. În loc să lupți cu stresul prin apelarea la mâncare sau alcool, fă alegerile cele mai sănătoase atunci când simți că te copleșește tensiunea. Mișcarea si orice fel de exerciții fizice sunt o super armă de luptă contra stresului. De asemenea, fă-ți timp pentru hobby-uri și activități preferate, indiferent care: să citești o carte, să mergi la un spectacol, să petreci timp cu familia, orice doar să te asiguri că faci și lucruri care îți fac plăcere. De asemenea, pentru un bun management al stresului este important să dormi suficient. Pentru asta trebuie să îți limitezi doza de cofeină seara și să îți reduci activitățile stimulante cum ar fi folosirea computerului sau uitatul la televizor noaptea.

c. Stabilește-ți limite. În lumea de azi, atât de digitalizată, este simplu să simți presiunea de a fi disponibil 24 de ore din 24. Stabileste-ți niște limite legate de viața de la serviciu. Printre acestea ar putea fi: să nu îți verifici email-urile seara, să nu răspunzi la telefon în timpul cinei, să nu ai contul de email profesional pe telefonul privat etc. Deși există diferențe între modul în care fiecare își amestecă viața de la serviciu cu cea privată, crearea de limite clare între aceste două domenii poate reduce potențialul conflict muncă-viață privată și stresul provocat de acesta.

d. Acordă-ți timp pentru reîncărcare. Pentru a evita efectele negative ale stresului cronic sau al efectului de burnout, avem nevoie de a ne reface și de a ne întoarce la nivelul de funcționare de dinainte de stres. Această refacere presupune o rupere de activitatea de la serviciu prin a avea perioade de timp în care să nu faci nimic legat de muncă, nici măcar să te gândești la serviciu. De aceea, este crucial să te deconectezi din când în când într-un mod care ți se potrivește sau care îți este comod. Nu renunța la zilele libere de vacanță. Ori de câte ori este posibil, ia-ți timp să te relaxezi astfel încât să te întorci la serviciu revigorat și gata de a performa la cel mai înalt nivel. Dacă nu-ți poți lua zile libere, pur și simplu închide-ți telefonul și focusează-ți atenția pentru un timp pe activități care nu sunt legate de serviciu.

e. Învață cum să te relaxezi. Poți folosi tehnici precum meditația, exerciții de respirație sau mindfulness. Acestea te pot ajuta să dizolvi stresul, să nu mai simți tensiunea. Începe prin a te focusa în fiecare zi câteva minute pe o activitate simplă: fă exerciții de respirație, plimbă-te sau pur și simplu bucură-te de masa ta. Abilitatea de a te focusa pe o activitate simplă fără a te distrage va deveni mai puternică pe măsură ce exersezi și vei ajunge să o aplici și în alte aspecte ale vieții tale.

f. Vorbește cu șeful tău. Cu cât ești mai sănătos, cu atât ești mai productiv. Șefii ar trebui să fie interesați în a crea un mediu care să promoveze starea de bine a angajaților, deci nu te sfii să vorbești cu șeful tău. Nu e vorba să faci o listă de plângeri și critici, ci mai degrabă încearcă să oferi un plan de gestionare a potențialilor stresori identificați, ca să performezi mai bine. Acest plan trebuie să includă dezvoltarea abilităților tale de management al timpului, clarificarea sarcinilor, primirea resurselor sau a suportului necesar de la colegi, adăugarea unor sarcini mai provocatoare, modificarea spațiului de lucru ca acesta să fie mai confortabil, precum și oferirea unor resurse de relaxare din partea companiei. Dacă însă, tu ești șeful, cu atât mai bine – fă tu aceste schimbări pentru tine și angajații tăi.

g. Cere ajutor. A avea ajutorul unui consilier psihologic sau a unui coach te ajută să-ți schimbi percepția asupra elementelor stresoare, asupra resurselor tale, dar și asupra dezvoltării unor noi abilități de a le face față mai bine.

Sursa foto: http://bit.ly/1HHA59F

Află mai multe despre gestionarea corectă a stresului la serviciu din e-book-ul ”Managementul Stresului: Cum să gestionezi și să reduci stresul”, pe care-l poți descărca gratuit de aici:

 Descarcă gratuit e-book-ul 

logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.