Cum intrerupem cercul vicios al procrastinarii

Cum intrerupem cercul vicios al procrastinarii ?

Pentru ca a inceput scoala sau v-ati intors la servici, mi se par folositoare cateva sfaturi legate de procrastinare.

Nu confundati amanarea rezonabila cu procrastinarea!

Prima poate fi de ajutor (voi scrie lucrarea cand voi avea mai mult pentru ea). A doua este prin definitie, autodestructiva (Ar trebui sa imi fac lucrarea acum, am timpul necesar, degetele mele sunt pe tastatura, conexiunea la internet e perfecta, nimeni nu ma pune sa fac nimic, dar ..chiar…nu am chef de asta). In dictionar, procrastinarea e descrisa ca “o amanare nejustificata a inceperii unei actiuni, in special din cauza neglijentei habituale sau a lenei” Ea nu are nimic in comun cu time managementul. A-i spune unui procrastinor veritabil sa faca ceva chiar acum, e ca si cum ai spune unui depresiv – inveseleste-te!

De ce procrastinam?

Cercetatorii spun ca exista 2 motive: (1) Amanam actiunea pentru ca nu ne simtim in dispozitia potrivita pentru a o face si (2), Presupunem ca dispozitia noastra se va schimba in viitorul apropiat. Amanand o sarcina importanta ne face sa ne simtim anxiosi, vinovati ,rusinati. Aceste sentimente ne scad din energia emotionala si cognitiva necesara pentru a fi productivi. Atunci suntem mai putini capabili sa facem treaba. Ceea ce ne face sa ne simtim vinovati. Si asta ne scade energia. Si tot asa…Singurul lucru care ne poate intrerupe cercul este presiunea inevitabila a unui deadline iminent. Oamenii obisnuiesc sa programeze memento-uri cu mult timp inainte de deadline ca sa aiba timp sa termine sarcina. Pentru procrastinatori e gresit!

Ce avem de facut?

Ca sa creasca productivitatea, memento-ul trebuie sa fie cat mai aproape de deadline! Nu numai ca un memento intarziat poate distruge cercul trimitandu-te la actiune, dar nici nu iti ofera timpul suficient sa amani, sa nu ai chef sau sa uiti de sarcina! Atunci cand primesti ceva de facut, nu cataloga ca pe ceva “de lucru” dai un alt sens/scop si treaba devina mai placuta. Un ultim sfat! Cand trebuie sa te apuci de ceva si nu ai chef, aplica regula celor 5 minute si spune-ti: Ma apuc pentru 5 min. Daca imi e tot lene si nu am chef, ma opresc! E verificat! Functioneaza!
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.