Sfaturi pentru un cuplu fericit de Craciun

Sfaturi pentru un cuplu fericit de Craciun

Vine Crăciunul! Toți îl așteptăm și ne pregătim pentru asta. Probabil că și tu îți dorești ca acest Crăciun să fie cel mai frumos de până acum, toată lumea să fie fericită, spiritul Crăciunului să vă intre în suflet și să poți transmite celor dragi cât mai bine magia acestei sărbători! Și asta îți dorești în fiecare an! Dar cum să facem? Cum să reușim anul acesta?

Pentru că în cadrul activității mele de psiholog, indiferent că sunt ședințe individuale, articole, webinarii sau workshopuri, încerc să promovez idei, tehnici sau sfaturi validate științific, am început să caut studii. Ce s-a studiat legat de starea de bine de Crăciun? Am găsit un studiu foarte interesant al cărui rezultat a fost următorul: “Calea către un Crăciun fericit nu constă în a cumpăra cadouri scumpe de la mall, împachetarea și așezarea lor sub brad, ci din satisfacerea unor nevoi mai profunde, ca aceea de a fi apropiat celor din familie sau de a da un scop vieții”. Studiul s-a facut în 2002 și au participat 117 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 80 de ani.

Crăciunul și perioada de final de an este perioada în care mulți dintre noi ne facem bilanțul: ce e OK și ce nu în viața noastră, ce trebuie să schimbăm, pe cine avem alături, de cine ne-am îndepărtat. E important să clădim o relație de cuplu în care să ne simțim iubiți, respectați și în cadrul căreia să primim tot sprijinul emoțional de care avem nevoie.

Cerințele vieții de zi cu zi ne stresează și ne fac să ne simțim copleșiți. Aducem acest stres în relația de cuplu și asta se răsfrânge asupra comunicării, a bunei înțelegeri, a respectului și chiar a vieții sexuale.

În această perioadă a Crăciunului apar și noi elemente care ne-ar putea stresa: mese de pregătit, cadouri de cumpărat, decorarea locuinței, întâlnirile cu socrii, etc.

Cu atâtea elemente care să ne streseze în perioada asta, ce e de făcut? Pornind de la rezultatul studiului enunțat mai sus, cred că un pas spre obiectivul nostru, acela de a avea cel mai frumos Crăciun de până acum, este de a îmbunătăți unele aspecte ale vieții de cuplu, spre exemplu creșterea gradului de pozitivism din relație.

Cum facem asta?

  1. Să creăm și să ținem cont de anumite reguli din cadrul cuplului: împărțirea sarcinilor casnice și a celor legate de creșterea și educarea copiilor, subiectele tabu, modalități de a lua decizii (modul în care se iau deciziile importante, ce înseamnă decizii importante). De exemplu, un cuplu își poate seta o anumită sumă drept limită până la care pot cumpăra ceva fără să se consulte unul cu altul. Alt cuplu are regula de a nu-și vorbi de rău părinții. Alt exemplu: unii consideră că sâmbăta seara nu trebuie să aibă niciodată program separat.
  2. Să ne implicăm în activități plăcute pentru a contrabalansa efectele negative ale stresului. Printre acestea ar fi lucruri care ne place să le facem împreună: să ieșim cu prietenii, să ne uităm la un film, să gătim, să ne plimbăm, să facem baie împreună, etc. În cuplu este important să avem un grad de pozitivitate crescut și acesta se formează din emoțiile pozitive trăite împreună. Mai mult decât atât, în economia stresului, a avea un cont plin de emoții pozitive, îți dă forța să accepți stresul, dar și să percepi mai puține activități ca stresante.
  3. Să creăm un parteneriat – auzim de multe ori, fie în media, fie în conversațiile prietenilor că relația de cuplu este o bătălie, că trebuie să luptăm. Sfatul pe care îl ofer eu întotdeauna clienților mei este să considere cuplul ca un parteneriat, o uniune între două ființe care se iubesc, se respectă și se apreciază. Baza acestei uniuni trebuie să fie prietenia. Dacă partenerii au această viziune despre relația de cuplu, acționează în consecințăși toate cele discutate mai devreme devin posibile.

Și, ca să închei în spiritul în care am început, vă garantez că punând în aplicare aceste sfaturi, veți fi mai aproape de ceea ce, sunt convinsă, ne dorim cu toții: ca acest Crăciun să fie cel mai frumos de până acum!

Sursa foto: http://bit.ly/1k2eCwq
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.