Loana Comsa cai de comunicare in cuplu

Care sunt căile de comunicare în cuplu?

1. Conversația

Conversațiile sunt cruciale pentru supraviețuirea și dezvoltarea relației unui cuplu. Este foarte plăcut să poți vorbi liber și să știi că ai fost înțeles de partenerul tău. Multe cupluri au capacitatea de a comunica într-un limbaj privat prin priviri pline de subînțelesuri, prin începerea unei fraze și continuarea acesteia de către partener.

În afară de relația sexuală, cele mai intime schimburi apar atunci când cuplul conversează. De vreme ce se petrece mai mult timp conversând decât făcând dragoste, conversațiile sunt cruciale pentru supraviețuirea și dezvoltarea relației.

Modul în care conversăm derivă și din ceea ce simțim pentru partenerul nostru, fiind cartea de vizită a relației noastre. Este important ca atunci când îi vorbești partenerului tău, să ai în minte ce respecți, apreciezi și iubești la el. Din păcate, uneori uităm cât de mult ne apreciem și respectăm partenerul.

Conversația trebuie folosită nu numai pentru lucruri banale, sarcini de împărțit, ci și pentru a comunica dorințele, emoțiile, temerile noastre.

2. Limbajul trupului

Uneori îi spunem ceva partenerului, dar corpul nostru transmite altceva. Degeaba încercăm să-i dăm de înțeles că îl ascultăm, zicându-i: ”aha, da, sigur, foarte bine…”, dacă ne uităm la televizor în timp ce facem asta. În zadar încercăm să arătăm empatie partenerului aflat în distres, dacă pe fața noastră se citește un zâmbet sau o grimasă.

Un partener poate spune ”Te iubesc!”, dar să se poarte indiferent și fără afecțiune tot restul zilei. El poate să-și declare interesul și grija față de partener, dar de câte ori acesta îi vorbește despre propria persoana, despre problemele lui, să nu-l asculte sau să-l întrerupă.

Uneori nu e nevoie să zici nimic, pentru că gesturile tale pot arăta că ești acolo pentru partenerul tău.

Fii atent la ce transmit acțiunile tale! Fă în așa fel încât vorbele tale să se potrivească cu ceea ce comunică corpul tău!

3. Modelarea

Modelarea este un mod eficient de a educa. Nu întotdeauna trebuie să-i spui explicit ceea ce îți place. Atunci când în anumite situații reacționăm într-un anumit fel și suntem consecvenți în asta, arătăm modul în care ne-ar place să fim tratați. Arătăm limbajul nostru de comunicare.

Partenerul vede și învață modul tău de a face anumite lucruri. Dacă îi place rezultatul, va prelua acest mod de comportament fără să-i spui tu să-l facă.
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.