De cate ori ne gandim la slabit, ne gandim la ceea ce mancam. In fiecare moment ne intrebam cata grasime , proteine sau carbohidrati mancam sau daca un aliment ne ajuta sau nu sa pierdem cateva kilograme. Tot mai multa lume sufera de obezitate, desi media abunda de diete care de care mai promitatoare. Ceea ce tindem sa ignoram atunci cand vorbim de slabit, este modul in care abordam si gestionam procesul schimbarii. La fel de important ca si concentrarea pe ceea ce mananci atunci cand vrei sa slabesti si sa te mentii, este crucial , de asemenea, si concentrarea pe activitatea fizica si mentinerea unor schimbari in stilul de viata de-a lungul timpului. Cum sa iti schimbi comportamentul, ce strategii sa folosesti pentru a te tine de o dieta si cum sa cresti nivelul de activitate fizica sunt elemente care nu trebuie ignorate. A face schimbari in stilul de viata nu e o treaba usoara. Terapia cognitiv comportamentala se focuseaza pe a schimba cum gandesti , cum actionezi si circumstantele din jurul actiunilor tale, este rezolvarea pentru o gama larga de probleme, inclusiv slabitul. Importanta este concentrarea pe schimbare si mentinerea ei. Programul tau de slabire il vom concepe impreuna , la cabinetul meu. Implementarea programului va avea ca baza cele 5 strategii ale terapiei cognitiv comportamentale:
- Setarea de obiective Pentru a-ti atinge obiectivele, trebuie sa tii cont de cativa factori: – cu cat e mai specific un obiectiv cu atat e mai probabil sa il atingi; – obiectivele ambitioase sunt bune, dar cele prea ambitioase pot fi descurajante; – un feedback regulat asupra progresului poate imbunatati rezultatul.
- Automonitorizarea Atunci cand te automonitorizezi, incepi sa observi barierele, sa fii atent la indiciile psihologice si sa identifici provocarile care apar cand iti modifici comportamentul. Adesea ne bazam pe autoevaluarea negativa pentru a ramane motivati si astfel, nu identificam obstacolele si nu planificam depasirea lor.
- Feedback si intariri E de foarte mare ajutor sa primesti feedback si intariri pozitive de la cei din jurul tau. Feedback despre dieta ta sau faptul ca faci miscare, poate produce motivatie si te poate ajuta sa iti schimbi comportamentele.
- Dezvoltarea credintei ca poti sa o faci Orice incepi e important sa ai credinta ca vei putea face. Daca incepi cu gandul ca vei da gres, sansele sa reusesti sunt minime. Este important se te concentrezi, pe langa comportament si pe perceptia ta ca poti face schimbarile pe care le doresti. Cel mai bun mod de a avea incredere ca poti sa faci ceva este sa ai succes in acea directie. Daca obiectivele pe care le alegi sunt specifice si realizabile – odata atinse, iti dezvolti increderea in a seta obiective mai ambitioase.
- Stimulente Orice stimulent ajuta: o invitatie la sala din partea unei prietene, o oferta buna de abonament la sala, cumpararea unui echipament nou. Adoptarea unui stil de viata sanatos nu este doar o problema de a schimba ceea ce pui in farfurie. Aceasta presupune un efort constant si de durata. Daca vom obtine ceea ce dorim depinde de ce ne-am propus, starea noastra de spirit si de ceea ce folosim pentru a ne mentine motivatia.