Ce inseamna coaching?

Ce inseamna coaching?

Coachingul a fost denumit ca “arta de a facilita performanta, invatarea si dezvoltarea altuia” (Downey 1999, p. 15). Coaching-ul cognitiv-comportamental este o interventie psihologica orientata asupra optimizarii si dezvoltarii unei organizatii, unei persoane sau a unui grup. Simpla actiune de a urma un plan pentru a atinge scopurile, nu este intotdeauna indeajuns. Clientul este abatut de cele mai multe ori, din drumul sau de gandurile si convingerile care limitează (de ex.”Nu imi pot permite sa gresesc”), comportamente contraproductive (nehotarare) si emotii disfunctionale (anxietate prelungita). Coachingul ajuta clientii sa isi identifice, examineze si sa isi schimbe aceste ganduri si convingeri, sa dezvolte comportamente productive si sa poata face un management cat mai bun al emotiilor. Accentul se pune pe preocuparile clientului. La final, clientul devine propriul coach pentru a putea aborda provocari prezente si viitoare. Acesta foloseste metacognitia pentru a creste autoinvatarea, dezvoltarea competentelor de a lua decizii si a rezolva probleme. Numim coaching cognitiv-comportamental, atunci cand aplicam teoria cognitiv-comportamentala la grupuri de persoane sanatoase, non clinice.

Coaching-ul cognitiv-comportamental nu cauta sa dea raspuns la problemele si dificultatile pe care le intampina oamenii, ci printr-un proces colaborativ denumit “descoperire asistata”, ii ajuta pe acestia sa ajunga la propriile lor concluzii si solutii. Descoperirea asistata are la baza intrebari Socratice prin care coach-ul aduce la suprafața constientei, informatia. Intrebarile Socratice sunt create pentru a incuraja intelegerea si pentru a ajuta clientul sa ia decizii intr-un mod mai rational. Ele trebuie formulate astfel incat sa stimuleze gandirea si cresterea gradului de constientizare si nu pentru a primi raspunsul corect. Sistemul de gandire inchis si constrans in ceea ce priveste abordarea unei anumite dificultati, se transforma acum intr-un sistem de identificare a strategiilor de rezolvare de probleme deschis si flexibil.

 

Daca recunosti una din simptomele de mai sus si vrei sa-ti imbunatatesti viata, programeaza-te la o sedinta prin telefon 0729.400.122, formularul de programare sau email lcc@loanacomsa.ro.

Distribuie aceasta pagina:

Afla mai multe despre acest subiect...