Ce este stresul?

Ce este stresul?
[TAB]Wikipedia defineste stresul ca “sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare, mobbing”, iar Dexonline ”orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave”. In teoria lor, Lazarus şi Folkman (pioneri in studiul stresului) considera ca stresul este o relatie intre persoana si mediu, in cadrul careia persoana isi evalueaza resursele necesare ca insuficiente pentru a face fata amenintarilor din mediu.
[TAB]Aceasta evaluare declanseaza producerea unor raspunsuri (procese de coping) cognitive, emotionale sau comportamentale. Amenintarea apare atunci cand se percepe dezechilibru intre cerinte si capacitatea de raspuns sau cand exista discrepanta intre starea actuala si cea dorita de persoana. Fiind vorba de aprecierea personala a resurselor, stresul are o importanta componenta subiectiva. Ceea ce pentru unii inseamna amenintare, pentru altii poate insemna o provocare. De aici si aparitia celor doua tipuri de stres: eustres ( cel bun, care ne ajuta sa evoluam, sa facem fata provocarilor, o stimulare optima) si distres (cel pe care il simtim ca o solicitare coplesitoare, supraincarcare).
Ce simtim atunci cand suntem stresati?
[TAB]La nivel fiziologic: tensiune musculara, ticuri, hiperventilatie, tahicardie, aritmii, tensiune articulara crescuta, intensificarea tranzitului gastrointestinal, hipertranspiratie, etc.
[TAB]La nivel emotional : frustrare, ostilitate, anxietate, tensiune, nervozitate, neliniste, depresie, demoralizare, insatisfactie, sentiment de neputinta, autoevaluare negativa, labilitate culpabilitate.
[TAB]La nivel cognitiv: deteriorari ale memorie de scurta si lunga durata, grad scazut de concentrare, scaderea capacitatii de decizie, planificare si organizare, blocaje, creativitate redusa, toleranta scazuta la frustrare, idei obsesive si irationale.
[TAB]La nivel comportamental: scaderea performantei, fluctuatie si absenteism profesional, pasivitate, agresivitate, exces sau pierderea apetitului, insomnii sau hipersomnii, abuz substante (alcool, tutun, cafea, sedative).