Maestrii relatiilor

Stiinta spune ca relatiile care dureaza se bazeaza pe bunatate, amabilitate si generozitate.

Atunci cand se casatoresc, cuplurile se angajeaza intr-o relatie de-a lungul vietii, care se doreste plina de iubire, prietenie si fericire si care sa le calauzeasca pasii pana la ultimele zile pe acest pamant.

Din pacate, pentru majoritatea dintre acestia, lucrurile nu functioneaza astfel. Majoritatea mariajelor se destrama ori finalizandu-se printr-un divort sau separare, ori transformandu-se in amaraciune si disfunctionalitate. Psihologul Ty Yashiro, declara in cartea lui, Stiinta de-a trai fericiti pana la adanci batraneti, ca din toti cei care se casatoresc, doar 3 din 10 raman in relatii sanatoase, fericite.

Ca urmare a ratei mari de divort din SUA, unui psiholog i-a venit ideea de a studia cuplurile cu scopul de a observa ce fac diferit cei care au un mariaj fericit fata de cei care au un mariaj cu probleme. Nu numai ca i-a observat, dar le-a si masurat nivelul activarii fiziologice. In urma acestor studii, John Gottman si sotia sa au creat o teorie pe care se bazeaza terapia lor de cuplu. Ei au denumit cuplurile din prima categorie: “maestrii”, iar pe cei din a doua “catastrofe”.

Chiar daca in aparenta par calmi, datele fiziologice ale “catastrofelor” ne spun o alta poveste:ei sunt intr-o stare de “lupta sau fugi”, sunt intr-o continua alerta. A avea o conversatie stand langa partenerul lor, pentru corpul lor e ca si cum ar sta in fata unui tigru care si-arata coltii. Chiar si atunci cand vorbesc despre lucruri placute sau de rutina, sunt pregatiti sa atace sau sa fie atacati.

Maestrii, pe de alta parte, arata un nivel de activitate fiziologica, foarte scazuta. Ei se simt calmi si conectati si asta se transmite printr-un comportament afectuos si plin de caldura chiar si atunci cand se cearta.Ei au creat un climat de incredere si intimitate care-i face sa se simta confortabil din punct de vedere emotional si ca urmare, si fiziologic.
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.