Secretul unei vieți fericite

E sfârșit de an. Majoritatea dintre noi punem în balanță. Cum a trecut anul? Ce am reușit să ducem la bun sfârșit? Ne gândim la lucrurile bune din viața noastră. Nu prea au fost. Apoi la lucrurile rele. Da, am avut ghinion. Poate la anul, va fi altfel. Ceva important și frumos se va întâmpla. Și vom fi și noi fericiți!!
Probabil acesta este scenariul din fiecare an. Din păcate, șansa ca ceva important și frumos să se întâmple, este foarte mică. Mai ales că stilul nostru de gândire nu ne ajută deloc. Ce vreau să zic cu asta?
Noi considerăm viața ca o imensă platitudine. Nu se întâmplă nimic. Totul este cum ar trebui să fie. Și, dintr-o dată, ca un nor negru, când apare un element negativ, totul se transformă într-o furtună cutremurătoare. Indiferent că simțim frică, tristețe sau furie față de acel element, platitudinea noastră este dezechilibrată și nu avem nici un pilon care să o mai susțină. Aceasta este realitatea noastră, imaginată de noi. O realitate irațională însă, în care dorințele noastre sunt legi universale: nimic rău nu trebuie să se întâmple, altfel e catastrofal, toată lumea trebuie să ne placă altfel suntem fără valoare, nu suportăm să trebuiască să facem lucruri plictisitoare sau care nu ne plac, nu suportăm să nu fim respectați! Vă regăsiți? Realitatea rațională însă, așa cum e ea pentru noi toți, diferă un pic față de ce avem noi în minte. Este o realitate în care preferințele noastre rămân la stadiul de preferințe pentru care vom face tot ce ne stă în putere să le îndeplinim. În care ne dorim să nu se întâmple rele, să fim plăcuți de toată lumea, să nu fim nevoiți să facem lucruri care nu ne plac sau sunt plictisitoare sau să fim respectați de toată lumea. Nu e vorba de scăderea standardelor, pentru că ele rămân dorințele noastre arzătoare. Ba mai mult, știind că nu e vorba de legi universale care trebuie să se întâmple, ci doar dorințele noastre, vom fi mult mai direcționați spre acțiune, spre a face cât mai multe ca ele să se poată îndeplini.
Secretul unei vieți fericite este să realizezi că viața e cu rele și cu bune. În toate domeniile ei. Nu e plată. E ca o sinusoidă. În fiecare zi se întâmplă ceva bun și frumos: faptul că mai apucăm o zi, că ne sunt copiii sănătoși, că avem un loc de muncă, că avem un partener care ne iubește, etc. Și da, uneori ni se întâmplă lucruri rele. Mai grave sau mai puțin grave. Ele sunt partea de rele din viață. Și ca să nu ne dezechilibrăm în acea furtună, ne trebuie piloni care să ne susțină. Aceștia sunt formați din emoțiile pozitive pe care le trăim zilnic. Acele „bune” din viața noastră. Micile dar importantele lucruri bune. E de datoria noastră să le observăm și să le celebrăm. Nu sunt un bun dat, nu sunt partea plată a vieții noastre, ci micile noastre minuni!

Author Info

Loana Comsa

Psiholog specializat în dezvoltarea și optimizarea personală

No Comments

Comments are closed.