Cum poti cumpara fericirea

Cum poti cumpara fericirea?

Cheltuim mult timp si bani pentru a avea ultimul model de telefon, pentru a lua masa intr-un restaurant la moda sau pentru a face un concediu cu prietenii. Daca vrem sa fim fericiti, un studiu publicat recent in Psychological Science ne spune sa ne cheltuim banii pe ultimele doua.

Acesta ne arata ca experientele si nu posesiile materiale tind sa faca oamenii fericiti, ca e o diferenta intre a ne cheltui banii pe “ a face ceva” sau pe “a avea ceva”. Chiar si anticiparea unui eveniment cum ar fi un concert, o vacanta la schi sau o cina cu prietenii ne pot face sa ne simtim mai fericiti decat achizitionarea celui mai nou gadget.Sigur, oamenii devin emotionati atat de obiecte cat si de evenimente. Dar ei tind sa se simta mult mai pozitiv cand e vorba de cumparaturi experientiale , iar fata de cele materiale, ei tind sa aibe mai mult sentimente de nerabdare. Cei care au facut studiul cred ca acest lucru se datoreaza imaginatiei. Daca astepti sa iti iei un telefon, stii ce caracteristici va avea. Oamenii tind sa fie de-a dreptul creativi cand isi planifica o vacanta si inchipuindu-si tot felul de lucruri pe care le vor face si cat se vor distra le poate creste starea de bine.

Mai mult, in domeniul experientelor, oamenii nu sunt atat de competitivi ca atunci cand vine vorba de posesiuni materiale. Tindem sa ne comparam cu X, sa avem acelasi telefon ca si el, dar nu sa si cheltuim cat el atunci cand e vorba de experiente. Cand se sta la coada pentru bilete la un concert sau pentru ocuparea unei mese bune la un restaurant chic e mai amuzant si mai placut decat la coada in fata magazinului de electronice intr-o Black Friday!
logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.