Când apare depresia, nu mai e loc de fericire! Nu mai găsești plăcere în nimic, nu mai ai nicio ambiție, ești lipsit de putere. Te îngrijorezi. Nu mai ai încredere în tine sau în cei din jur. Crezi că ești de neiubit. Gândurile tale sunt pline de disperare și de neputință. Te simți încarcerat. Orice relație devine amăruie. Ai vrea să dispari. Te simți blocat, amorțit, plictisit și fără viață. În mod paradoxal, te-ai putea simți furios și irascibil. Atunci când ești captiv într-o stare preponderent negativă, tristețea pare impenetrabilă. Dar ce se ascunde de fapt în spatele depresiei?
Ce este depresia?
Depresia este o stare pe care milioane de oameni o trăiesc. Tristețea și senzația că te afli la pământ fac parte din condiția umană. Practic, pe parcursul vieții, fiecare dintre noi va experimenta un anumit grad de depresie. Unii mai mult, alții mai puțin. Depresia vine cu o stare de spirit melancolică, încărcată de obicei de multe gânduri negative. Se manifestă ca un stres teribil, dar pentru unii, depresia sau evitarea ei, devin un mod de viață. Cu toate astea, depresia nu trebuie privită ca stăpâna vieții noastre. Când ești depresiv, te simți amorțit, dar această stare este la rândul ei, una vulnerabilă. Pe măsură ce îți identifici și dispuți gândurile negative care se creează în capul tău și te angajezi în activități antidepresive, depresia se ridică ca o ceață nedorită.
Cum poate apărea depresia?
1. În urma unor evenimente
Toți avem parte în viață de evenimente stresante, pierderi importante sau situații neplăcute. Acestea ne influențează perspectiva, dar și biochimia corpului nostru. Câteva exemple de evenimente ar putea fi: pierderea cuiva drag, divorțul, pierderea slujbei, averii, o situație în care te simți fără ieșire, un mariaj nefericit sau o situație în care ești hărțuit continuu. Evenimentele în sine nu provoacă depresie. Depresia este cauzată de vulnerabilitatea de a percepe negativ evenimentele. Dacă persoana depresivă este și singură, anxioasă sau perfecționistă, lucrurile se pot complica.
2. Când vine din interiorul nostru
De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă treziți dimineața foarte binedispus? Sau, să aveți o perioadă favorabilă când ați avut un progres neașteptat sau ați fost mai fericiți decât oricând, fără ca ceva în viața voastră să se fi schimbat. Exact la fel este posibil să vă treziți, într-o dimineață, într-o stare negativă, depresivă. Și din nou, nimic nu s-a schimbat în viața voastră, decât starea de spirit! Dar nimic nu vă poate scoate din ea. Aici nu vorbim doar de cei singuri sau care au probleme în viață. Există exemple de persoane în depresie, celebre, care aveau totul, viața lor fiind fantastică. Depresia endogenă are mai multă legătură cu schimbări biochimice, la nivelul proceselor din creier, decât cu schimbările din viața noastră. Cu toate astea, odată instalată, acest tip de depresie afectează în mod negativ calitatea gândurilor, a relațiilor, cariera și experiențele vieții normale, de zi cu zi. Când o astfel de depresie se instalează, fără ca nimic negativ să se întâmple în viața ta, simptomele acesteia pot fi năucitoare și bulversante. Apar dureri, probleme de somn sau de concentrare. Devii focusat pe negativ și nu mai ții cont de evenimentele pozitive din viața ta. În această etapă este important să identifici dacă ești în depresie și să încerci să lupți împotriva ei.
No Comments