Coaforul si problemele

Coaforul și problemele

Ți s-a întâmplat să mergi la coafor și să auzi fără să vrei nenumărate povești de viață ale altor cliente, drame și experiențe expuse între un tuns și un vopsit?

Recent mi-a povestit o clientă despre maseuza ei care descria cât de mult se încarcă negativ de la poveștile de viață ale clientelor ei și cât de mult suferă alături de ele. Și m-a întrebat cum reușesc eu să fac față. Deseori sunt întrebată cum mă descarc de problemele clienților mei. Sunt convinsă că multor colegi psihologi li se pune această întrebare.
Unii ne văd ca pe niște entități pline de negativitate gata, gata să explodeze. Tocmai aceasta este diferența dintre noi și maseuza în cauză. Noi nu ne prea încărcăm de negativitatea clienților noștri. Nu pentru că nu ne pasă, ci pentru că nu le percepem ca atare. Pentru noi acestea sunt elemente care trebuie rezolvate. Nu suntem insensibili, dar ca să rămânem eficienți, trebuie să le percepem așa. Orientarea noastră este spre rezolvare de probleme. Și pe noi ne ține treji un caz sau altul, dar ne punem întrebări legate despre ce anume trebuie să facem pentru a îmbunătăți situația ca să creștem satisfacția vieții clientei noastre versus ”Vai, săraca de tine!”.

Dar revenind la discuția relatată mai sus, într-o primă fază mi s-a parut ciudat, pentru că eu la masaj tac, preferând liniștea și relaxarea dată de atmosfera spa-ului. Apoi mi-am adus aminte de toate poveștile din saloanele de coafor, manichiură și cosmetică. Cineva chiar mi-a spus că, dacă am nevoie de subiecte pentru articolele mele de pe blog, să vin la salon, să îmi iau ceva de citit și să ascult… Așa voi afla care sunt problemele clientelor, cu ce se confruntă ele și ce li s-ar părea interesant să citească pe blogul meu.

Este însă ciudat faptul că lumea preferă să își povestească problemele și nu să le rezolve. De ce ar face cineva așa ceva? De ce ar dori cineva să se limiteze la a-și expune problemele după care să le împacheteze și să și le ducă acasă? Să fie oare credința că fiecare trebuie să își rezolve singură problemele? Clar că nu e vorba de disconfortul de a le expune. Să fie oare credința că la psiholog merg doar nebunii? În secolul 21? Eu cred că amândouă.
Pe prima aș combate-o prin câteva întrebări: de ce merg doamnele la coafor și nu se tund singure? Dar la manichiură? De ce în alte domenii funcționează fraza „Fiecare cu meseria lui.”? De ce atunci când mă tund, aleg să mă duc la o persoană care știe să tundă, dar atunci când sufăr, când trăiesc o avalanșă de emoții negative, când nu mai știu cum să gestionez situațiile stresante din viața mea, nu apelez la un specialist? De ce mă gândesc că acestea le voi rezolva eu?

Pentru a doua credință este nevoie de mai multe informații. Ce face de fapt psihologul acesta? Cu ce se ocupă dacă nu cu nebunii? Care este de fapt diferența între psihiatru și psiholog?
Primul este medic și se ocupă cu tratamentul medical al tulburărilor mentale. El evaluează un diagnostic și prescrie, dacă este cazul, medicamente. Când ai o boală mentală, el te va ajuta să te faci bine.

Psihologul însă, nu e medic. A absolvit Facultatea de Psihologie, nu cea de Medicină și a învățat despre știința sufletului, cum funcționează mintea umană, de ce avem anumite emoții. De la el poți primi ajutor să schimbi anumite lucruri care nu îți plac la tine sau la viața ta, să îți dezvolți abilități noi – de a comunica mai bine, de a gestiona stresul mai bine, de a-ți îmbunătăți relația de cuplu sau orice altă relație ai identificat că ar avea nevoie de ajutor. Totodată, cu ajutorul unui psiholog, poți deveni varianta ta mai bună, îți poți crește satisfacția vieții de zi cu zi.
Și atunci de ce să nu profiți de acești specialiști? De ce să te plângi la coafor depre problemele tale? Doar pentru a fi ascultată?

Ca în cazul unei coafeze bune, nu este sigur că primul psiholog la care te vei duce îți va plăcea sau te va ajuta să îți rezolvi problema. Am uneori clienți care au venit nemulțumiți de experiențe anterioare. Sfatul meu este să mai încerce, până vor găsi unul care le este compatibil, ca și la coafor…

Sursa foto: http://goo.gl/PZWdGF

logo-loanacomsa

Distribuie aceasta pagina pe:

No Comments

Comments are closed.